Säännöt
1. nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on XML Finland ja kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen toimialue on koko Suomi.
2. tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on edistää SGML- ja XML-tietoutta Suomessa, SGML:n ja XML:n käyttöä, ja koota yhteen SGML:stä ja XML:stä kiinnostuneita ihmisiä. SGML (Standard Generalized Markup Language) on kansainvälinen ISO 8879 -standardi, jota käytetään sähköisten dokumenttien merkkaukseen. XML (Extensible Markup Language) on kansainvälinen W3C suositus, jota käytetään sähköisen tiedon merkkaukseen. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole toiminnallaan tuottaa siihen osallisille voittoa tai muuta välitöntä taloudellista ansiota. Yhdistys on poliittisesti puolueeton.
3. toiminta Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys muun muassa antaa jäsenilleen mahdollisuuden toimia yhdistyksen vastuullisissa tehtävissä, järjestää kokouksia, kursseja, koulutustilaisuuksia ja tutustumiskäyntejä, sekä luo yhteyksiä vastaaviin ulkolaisiin yhdistyksiin.
4. jäsenet Yhdistykseen voivat varsinaisina jäseninä kuulua yhdistyksen toiminta-alueella toimivat SGML- ja XML-asioista kiinnostuneet henkilöt. Varsinaiseksi jäseneksi kutsutaan yhdistyksen hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksen päätöksellä henkilö, jota vähintään 2/3 annetuista äänistä kannattaa. Kannatusjäsenen, jona voi olla myös juridinen henkilö, kutsuu yhdistyksen hallitus. Varsinainen jäsen ja kannatusjäsen maksavat vuotuisen jäsenmaksun. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta.
5. jäsenen eroaminen Jäsen, joka haluaa erota yhdistyksestä, ilmoittakoon siitä yhdistyslain 13 pykälän mukaisesti. Ero astuu voimaan saman vuoden lopussa, jolloin siitä on ilmoitettu. Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, joka ei ole suorittanut jäsenmaksuaan tai on toiminut yhdistyksen sääntöjen vastaisesti.
6. hallitus Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja ja vähintään neljä (4) ja enintään seitsemän (7) jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallituksen jäsenten toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään kolme (3) hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja mukaan luettuna on paikalla. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallitus voi valita avukseen toimikuntia.
7. yhdistyksen kokoukset Hallitus kutsuu yhdistyksen vuosittain maaliskuussa vuosikokoukseen ja tarvittaessa ylimääräisiin kokouksiin. Kirjallinen kutsu on toimitettava jäsenille viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta. Kutsussa on mainittava kokouksessa käsiteltäviksi tulevat asiat. Jäsenen, joka haluaa määrätyn asian käsiteltäväksi kokouksessa, on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa aikaisemmin.
8. vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa valitaan kokoukselle puheenjohtaja sekä käsitellään seuraavat asiat:

- Esitetään hallituksen laatima toimintakertomus edelliseltä toimikaudelta.
-
Esitetään edellisen tilivuoden tilinpäätös ja tilintarkastajien siitä antama lausunto.
-
Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.
-
Vahvistetaan kuluvan toimikauden toimintasuunnitelma.
-
Valitaan uuden hallituksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet.
-
Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja niille 1 - 2 varatilintarkastajaa.
-
Päätetään hallituksen jäsenille ja tilintarkastajille maksettavista palkkioista.
-
Määrätään jäsen-, opiskelijajäsen- ja kannatusjäsenmaksujen suuruus ja vahvistetaan toimintasuunnitelmaan perustuva talousarvio.
-
Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

9. hallituksen tehtävät

Hallitus edustaa yhdistystä ja hoitaa sen asioita. Hallituksen tehtävänä on mm.

- vahvistaa itselleen toimintaohjeet sekä jäsentensä keskinäinen työnjako,
-
valmistella ja esitellä yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat,
-
ohjata ja valvoa projektityöskentelyä,
-
nimittää yhdistykselle sihteeri ja rahastonhoitaja sekä tiedottaja, elleivät hallituksen jäsenet toimi kyseisissä tehtävissä sekä projektijohtajat ym. tarpeelliset toimihenkilöt ja päättää näiden tehtävistä ja mahdollisista palkkioista.

10. puheenjohtaja Hallituksen puheenjohtaja johtaa puhetta hallituksen kokouksissa sekä vuosikokousta lukuunottamatta sellaisissa yhdistyksen kokouksissa, joihin ei kokouksessa valita muuta puheenjohtajaa. Puheenjohtaja pitää huolta siitä, että yhdistys toimii tarkoituksensa mukaisesti. Puheenjohtajan ollessa estyneenä hoitaa hänen tehtäviään muu hallituksen jäsen siinä järjestyksessä kuin heidät on valittu.
11. nimen kirjoittaminen Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja yksin tai kaksi hallituksen jäsentä yhdessä.
12. tominta ja -tilikertomus Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksen hallituksen tulee viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta toimittaa tilintarkastajille yhdistyksen toimintakertomus ja tilinpäätös liitteineen. Tilintarkastajien tulee ennen vuosikokousta palauttaa toimintakertomus ja tilinpäätös hallitukselle sekä samalla liitää niihin tarkastuskertomuksensa.
13. sääntöjen muuttaminen Ehdotukset näiden sääntöjen muuttamiseksi on jätettävä kirjallisesti hallitukselle, joka esittää ne lausuntoineen yhdistyksen kokouksessa käsiteltäväksi. Kokouskutsussa tulee muutosehdotuksen esiintyä kokonaisuudessa. Ehdotus tulee hyväksytyksi, jos vähintäin 2/3 annetuista äänistä sitä kokouksessa kannattaa.
14. yhdistyksen purkaminen Yhdistyksen purkamisesta on päätettävä kahdessa, vähintäin kuukauden välein pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, joista toinen on vuosikokous. Vähintäin 3/4 annetusta äänistä tulee molemmissa kokouksissa kannattaa purkamispäätöstä. Purkamisesta päättäneen jälkimmäisen kokouksen on myös päätettävä yhdistyksen jäljellä olevien varojen käytöstä.
 
© 2006 XML Finland ::